Blog de cuina tradicional dolça i salada!

diumenge, 22 de gener del 2012

LIONESES (PASTA CHOUX)


                                                        
Avui toca uns postres d’aquells que quedes be i son molt bons! Les vaig fer fa uns dies aprofitant que tenia una nata per muntar des de feia dies a la nevera i no volia que es fes malbé, així que van anar de patac al congelador. I ahir a la nit vam anar a sopar a casa els padrins i les vaig portar per postres l’èxit va ser assegurat i abans de sopar la gent ja feia dentetes!! El meu cosí Ferran hem va preguntar com les havia fer perquè ell va provar de fer-les un dia i no li van acabar de quedar gaire be, així que aquí li deixo la recepta per quan ho vulgui torna a intentar-ho. Així doncs animo a tothom que experimenti i que cuini ja que un no neix ensenyat i la cuina a vegades s’hens resisteix però sempre provant una i una altra vegada sempre aconseguirem fer el que ens proposem!!! Així que anem a fer unes lioneses que no deixa de ser un basic de cuina, que es la pasta choux, fet al forn i farcit amb el que mes vulguem.

Ingredients per la pasta choux:

250ml d’aigua
100gr de mantega
5gr de sucre
1gr de sal
150gr de farina
4 ous M
Pel farcit:
1 pot de nata de 500gr, 35% M.G per a muntar.
150gr de sucre
Cacau en pols pur (jo utilitzo el Valor desgrasat) unes 2 o 3 cullerades.

1.Pesar i tamisar la farina.

2.En una caço posar l’aigua, la mantega, el sucre i la sal i esperar a que bulli, baixarem el foc i tirarem la farina de cop (no us preocupeu, no queda cap grumoll a la pasta) i barrejarem amb força i fins que es desenganxi dels costats de la caço, un cop passi això ho traurem del foc i deixarem refredar uns 20 minuts.

3.Anirem integrant els ous d’un en un, fins que el primer no sigui ben integrat no hi tirarem el segon, quan tinguem els ous ben integrats la pasta ja estarà llesta.

4.En una safata de forn i posarem paper de forn, hi amb una manega pastissera de broca rissada, anirem fen boletes de la mida d’una nou, deixant una mica de separació ja que al forn creixen bastant. Uns 200ºC uns 20 o 25 minuts, ja ho sabeu cada forn es un mon!! Fins que estiguin dauradetes i cuites.

5.Un cop fredes les tallarem per la meitat i les deixarem reservades.

6.Ara es moment de muntar la nata, millor si l’hem deixat juntament amb les varilles i el bol uns 20 minuts al congelador. Posarem la nata al bol i amb les varilles elèctriques començarem a batre a mínima velocitat, amb paciència veurem com comença a pujar, a la meitat i començarem a posar el sucre poc a poc  fins que haguí pujat del tot. El punt esta en que puguen girar el bol sense que s’hens caigui la nata. Vigileu no batre en excés sinó es tallarà la nata i s’hens farà mantequilla.

7.Ara en un altre bol i posarem la meitat de la nata i les cullerades del cacau i batrem uns segons mes nomes fins que es barregi i ja tindrem llest també la trufa.

8.Es el moment d’agafar les lioneses tallades i anar-les farcint amb la nata i la trufa, aproximadament ens sortiran unes 20 de cada.

9.Les de trufa les podeu sucar del barret amb una mica de xocolata fosa o si no voleu tanta feina hi posar sucre glass per sobre i ja estan llestes per menjar!

10.Si no les voleu per al mateix dia les podeu congelar i queden boníssimes igualment.

Bon profit a tots!!!

2 comentaris:

  1. Una recepte molt ben explicada i de bona no en tinc cap dubte. Graciess wuapaa( soc la montse baiges)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aquest comentari m'ha fet molta ilisio personalment, els teus comentaris m'agraden molt!! Gracies per comentar els meus plats!! Un peto!!

      Elimina