Blog de cuina tradicional dolça i salada!

dimarts, 8 de gener del 2013

TORTELL DE REIS




Avui fa un anyet que va començar aquesta aventura!! Amb ella he compartit més alegries que un altra cosa i també m’ha impulsat una mica a fer coses noves de les quals ja formen part del meu petit recull de receptes de diari. Després de 52 seguidors i més de 22 mil visites (per a mi moltes), nomes us vull donar les gracies a cada un de vosaltres que heu impulsat a que dones a coneixes les cosetes que faig. Des d’avui aniré penjat les receptes que vaig fer pel dia de Nadal i aquest fantàstic tortell de reis tret de la pagina webos fritos i que la veritat que sense un vídeo tan ben explicat de segur que no hagués sortit un tortell tan i tan bo!!

Ingredients:

Per la massa mare:
70gr de llet                                                                       
10 gr de llevat fresc de pastisseria
1 c/p de sucre
130gr de farina de força

Per la massa principal:
60gr de llet
70gr de mantega a temperatura ambient
2 ous M
25gr de llevat fresc de pastisseria
25 gr d’aigua d’azahar
450gr de farina de força
1 pessic de sal
120gr de sucre glaç aromatitzat amb la pell de mitja llimona i mitja taronja

Per decorar:
1 ou batut
sucre mullat amb unes gotetes d’aigua
cireres amb almívar
ametlla crocant

Per farcir:
Nata
Trufa
Crema pastissera...

1.agafarem el sucre de la massa principal el posaren un una tassa i li tirarem la pell rallada de la taronja i la llimona, ho barrejarem i ho deixarem reservat.

2.Agafarem tots els ingredients de la massa mare i els barrejarem en un bol petit fins que tinguem una bola homogènia de massa. Omplirem un bol gros amb aigua freda i dins i posarem la bola de la massa mare. Passat uns deu minuts flotarà a l’aigua, ja la podem treure i deixar-la en un platet per utilitza-la mes tard.

3.Prepararem la massa principal. En un bol posar tota la farina i farem un crater al mig, hi posarem el sucre, la sal, la mantega, els ous, l’aigua d’azahar i finalment la llevat desfeta dins la llet. Ara es moment de començar a amassar fins que tinguem una bola homogènia, traspassarem la massa sobre el marbre de cuina i continuarem amassant uns 10 minuts mes, si la massa es torna dura la deixarem reposar 5 minuts per a que torni a ser elàstica.

4.Passat aquest temps posarem la massa dins un bol prèviament untat amb oli i la taparem amb un tros de film de cuina, deixarem fermentar unes 6 hores mes o menys perquè a de doblar una mica mes del seu volum inicial.

5.Passades les hores traurem la massa del bol i la partirem per la meitat ( es ha dir que podrem fer dos tortells!!) la deixarem amb forma de bola i li donarem la forma al tortell. Com farem això, doncs molt fàcil posaré el dit just pel mig de la bola i li farem un forat i ara es qüestió d’anar donant la forma al tortell per a que quedi una mica igual de tots els costats, una bona manera es alçar el tortell i deixar que el seu propi pes el vagi estirant alhora que li anem donant la volta així ens quedarà igualet per tots els costats.

6.Agafarem una safata de forn i li posarem un tros de paper vegetal. Posarem el tortell sobre i al mig del forat i posarem un cercle d’emplatar untat amb oli així evitarem que el forat del mig es faci petit, el taparem amb un drap de cuina i el deixarem reposar unes 3-4 hores mes a de tornar a doblar el seu volum.

7.Passat aquest temps destaparem el tortell amb molta cura que sinó pot desinflar-se tot i el decorarem al gust, primer el pintarem amb l’ou batut amb un pinzell i amb molt de conte de no punxar-lo, posarem les cireres, el sucre moll i per últim una mica d’ametlla crocant.

8.Ara es el moment de fornejar-lo, primer pres calfarem el forn a 200ºC, quan el forn sigui calent posarem el tortell dins el deixarem dotze minuts i el baixarem a 180ºC i el courem uns 5 minuts mes, (si veiem que es crema obrim el forn ràpidament i el tapem amb un tros de paper d’alumini). Apagar el forn retirar el tortell i deixar-lo refredar.

9.Quant el tortell sigui fred retirarem l’anell del mig amb molta cura i amb l’ajuda d’un ganivet de punta.

10.Agfarem el tortell i el partirem per la meitat, i el farcirem amb el que mes vulguem amb el meu cas un de nata i un de trufa, posarem el rei i la fava, el taparem amb cura de no xafar el farcit i ja es llest per a regalar a qui vulguem o per menjar-lo sense mes!!

Espero que us hagi agradat i que us poseu a fer tortells per a regalar per que la veritat que surt bo, boníssim!!!!


Bon profit a tots!!!


3 comentaris:

  1. Quin tortell més xulo!!!! Enguany he fet jo mateixa el tortell de Reis i....he gaudit molt fent-lo!!!!
    Salut i petons!
    Olga

    ResponElimina
  2. felicitats per aquest anyet! petons!

    ResponElimina